Europese landen moet hun energieverbruik flink gaan terugdringen. Het Europees Parlement en de lidstaten hebben daar na maanden onderhandelen een politiek akkoord over gesloten.

In de plannen staat dat er in 2030 ten opzichte van 2007 zeker 32,5 procent aan energie bespaard moet worden. Die doelstelling kan vanaf 2023 nog worden verhoogd. Het parlement had ingezet op 35 procent. 

De meeste EU-landen waren niet zo toeschietelijk. De lidstaten krijgen nu de wettelijke plicht om plannen te maken voor het halen van de doelstelling.

D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy heeft meeonderhandeld en is blij dat er een akkoord ligt. "Dit is broodnodig als we in Europa ook maar in de buurt willen komen van de klimaatdoelstellingen van Parijs."

De Europese Commissie stelt in een reactie dat deze doelen te halen zijn. "Europa is verreweg de grootste importeur van fossiele brandstoffen in de wereld. Vandaag maken we daar een einde aan. Deze deal is een grote impuls voor energieonafhankelijkheid in Europa", zegt EU-klimaatcommissaris Miguel Arias Cañete.

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) weerspreekt dat de klimaatdoelen van Parijs nu haalbaar zijn en noemt het akkoord een gemiste kans.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!