De EU-lidstaten en de Europese Commissie willen dat in 2030 32 procent van alle opgewekte energie duurzaam is. Ze willen dat het voor huishoudens en bedrijven makkelijker wordt energie op te wekken.

De Europese Commissie maakt deze "ambitieuze politieke overeenkomst" donderdag bekend.

Het nieuwe doel is hoger dan het streven dat de commissie eind 2016 had voorgesteld. Brussel pleitte toen voor een aandeel van 27 procent. Het Europees Parlement wilde een nog hoger percentage duurzaam opgewekte energie: 35 procent.

Met deze deal treffen de partijen elkaar in het midden. De afspraken dragen bij aan de doelen in het klimaatakkoord in Parijs en het streven van de EU om wereldwijd de nummer één op het gebied van duurzaamheid te worden.

Het nieuwe doel geldt voor de hele EU, de lidstaten moeten individueel plannen inleveren waarin staat hoe zij gaan bijdragen. Over het algemeen moet het voor zowel particulieren als bedrijven in de EU makkelijker worden om energie op te wekken. Daarnaast moet palmolie als biobrandstof vanaf 2023 verdwijnen.

"Duurzame energie is goed voor Europa", zegt klimaat- en energiecommissaris Miguel Arias Cañete. "Deze deal is een zwaarbevochten overwinning. Deze nieuwe ambitie zal zorgen voor meer banen, lagere energielasten voor consumenten en minder energie-import."