Netwerkbedrijf Alliander heeft zijn laadpalendochter Allego verkocht aan de Franse investeerder Meridiam. Het in zes landen actieve Allego, inclusief de ruim tweehonderd medewerkers, gaat per 1 juni in zijn geheel over naar de nieuwe eigenaar. 

Er zijn donderdag geen financiële details bekendgemaakt.

Allego werd in 2013 opgezet om laadoplossingen op maat te maken voor gemeenten, bedrijven en vervoersmaatschappijen.

De onderneming is actief in steeds meer Europese landen. Daardoor nemen ook de investeringsrisico's voor het moederbedrijf, dat in publieke handen is, toe.

De uitdaging zit er er onder meer in dat er oplossingen ontwikkeld moeten worden om te zorgen dat het laden van elektrische auto’s niet leidt tot overbelasting van het elektriciteitsnet. ''Ik ben erg blij dat wij een nieuwe eigenaar voor Allego hebben gevonden die deze visie onderschrijft'', verklaart Alliander-topvrouw Ingrid Thijssen.

Veel interesse

Volgens haar was er erg veel interesse in Allego. Er hadden zich wel honderd partijen gemeld. Onlangs ging er ook een gerucht dat Shell wel oren zou hebben naar een inlijving van het laadpalenbedrijf. Koper Meridiam is een internationale langetermijninvesteerder die gespecialiseerd is in infrastructuur.

Dat Allego eigenlijk niet zo past bij een publiek netwerkbedrijf, is overigens iets dat concurrenten van de laadpalendochter al langer zeiden. Dat leidde ook tot verschillende rechtszaken. Het besluit om Allego van de hand te doen staat volgens Alliander echter los van die juridische geschillen.