Bouwbedrijf BAM International heeft een meerderheidsbelang genomen in het Nederlandse Tidal Bridge. Deze onderneming wil drijvende getijdencentrales bouwen en is bezig met een haalbaarheidsonderzoek naar een centrale bij een Indonesisch eiland.

BAM neemt het meerderheidsbelang over van Strukton, meldt BAM maandag. Verder is Dutch Expansion Capital (DEC) aandeelhouder in het concern. Financiële details zijn niet bekendgemaakt.

Tidal Bridge ontwikkelt een technologie waarmee turbines op drijvende platforms energie opwekken door het verschil tussen eb en vloed. Die turbines lijken op omgekeerde windmolens. Een vergelijkbaar project werd door branchegenoot Tocardo bij de Oosterscheldekering geplaatst in 2015. 

Tidal Bridge startte in mei 2017 met een onderzoek naar de bouw van een drijvende brug bij het Indonesische eiland Flores. Voor 225 miljoen dollar krijgt het project een vermogen tot 30 megawatt. De centrale moet uiteindelijk net zo veel stroom gaan produceren als ruim 100.000 mensen in de regio jaarlijks gebruiken.

Strukton doet afstand van het belang omdat het bedrijf op korte termijn Indonesië niet meer als thuisland ziet. BAM International is sinds 1970 actief op de Indonesische bouw- en inframarkt.