De twee oudste kolencentrales in Nederland, de Amercentrale in Geertruidenberg en de Hemwegcentrale in Amsterdam, moeten uiterlijk in 2024 zijn gesloten of overgestapt zijn op andere brandstoffen. 

De overige drie kolencentrales krijgen nog tot 2030 respijt, heeft het kabinet besloten.

In het regeerakkoord was al afgesproken dat de opwekking van elektriciteit met behulp van steenkool uiterlijk in 2030 moet zijn gestopt. Zo wil de overheid een flinke stap maken in de verlaging van de CO2-uitstoot met 49 procent. 

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) komt daarom met een wet die het gebruik van die zeer vervuilende brandstof verbiedt.

''Het is aan de centrales zelf om te bepalen of ze sluiten of overstappen op duurzamer brandstoffen'', aldus de bewindsman.

Werkgelegenheid

Vakbond FNV vraagt zich af wat de sluiting van de centrales betekent voor de werkgelegenheid. De bond wil dat medewerkers worden gecompenseerd voor de gevolgen.

''Het gaat niet alleen om de mensen die in de centrales zelf werken maar ook daaromheen, bijvoorbeeld in de havens, zegt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong. Volgens de bond zijn bijvoorbeeld de activiteiten van overslagbedrijf OBA in gevaar.

Dit Amsterdamse bedrijf levert uitsluitend aan de Hemwegcentrale. Sluiting van deze centrale heeft directe gevolgen voor tachtig gezinnen, zegt de vakbond.