De investeringen in Europese windenergie zijn vorig jaar met bijna een tiende toegenomen. Daarmee zijn windmolens goed voor de helft van alle investeringen in de Europese energiesector, stelt brancheorganisatie WindEurope.

In totaal staken investeerders ruim 51 miljard euro in windenergie.

Volgens belangenclub WindEurope is de interesse in windenergie toegenomen omdat investeerders de sector minder risicovol vinden. Door technologische ontwikkelingen en meer concurrentie zijn windmolenparken goedkoper geworden.

Er wordt vooral meer geïnvesteerd in bestaande windenergieprojecten. Het totaalbedrag van investeringen in bestaande projecten verdubbelde vorig jaar tot 9 miljard euro. Ook de waarde van bedrijfsovernames verdubbelde, van 2,5 miljard tot meer dan 5 miljard euro.

Er ging minder geld naar de ontwikkeling van nieuwe windmolenprojecten in 2016 eerder. In totaal trokken investeerders daar 22,3 miljard euro voor uit, een afname van 19 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Volgens WindEurope wordt met die investeringen wel meer energie opgewekt, omdat de kosten daalden.