Financiële toezichthouders moeten klimaatrisico's goed in het oog houden en nadenken over hun eigen rol hierbij. Dat zei president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag op een belangrijk internationaal congres in Amsterdam.

Klimaatverandering en de overgang naar duurzame energie kunnen grote invloed hebben op de financiële wereld, zei Knot.

"Duurzame welvaart betekende eerder bijvoorbeeld dat banken hun buffers op orde moesten hebben om onverwachte verliezen op te vangen", aldus Knot. "Maar inmiddels is het duidelijk dat het woord duurzaam bredere implicaties heeft." 

Volgens Knot hebben banken en verzekeraars de plicht om hun contactuele verplichtingen na te komen, ook op de lange termijn. "Dit betekent dat wij en de instellingen waarop we toezicht houden, rekening moeten houden met langetermijntrends en - risico's. En dat betekent weer dat we ook aandacht moeten schenken aan klimaatrisico's", aldus de centralebankpresident. 

Groene investeringen

In de hoofdstad zijn toezichthouders uit meer dan dertig landen bijeen om te praten over het beheersen van klimaatrisico's en het wegnemen van eventuele belemmeringen voor groene investeringen.

Ook gouverneur Mark Carney van de Bank of England en het hoofd van de Franse centrale bank, François Villeroy de Galhau, houden een speech.

Het gaat om de eerste bijeenkomst van centrale banken op dit vlak. Het initiatief hiertoe komt van een eind vorig jaar opgezet duurzaamheidsnetwerk van de toezichthouders. Daarmee willen ze een bijdrage leveren aan de inspanningen die nodig zijn om de klimaatdoelen van Parijs te halen.