De verkoop van elektrische auto's in Nederland zal volgend jaar naar verwachting verdubbelen. Het aanbod van beter betaalbare modellen met een grotere actieradius neemt volgens de RAI Vereniging toe.

"Vanaf 2018 worden steeds meer nieuwe modellen elektrische auto's op de markt geïntroduceerd", stelt de organisatie vrijdag. "Hierdoor wordt het voor een grotere groep autobezitters interessant om te kiezen voor een emissieloze auto."

De branchevereniging denkt dat de verkoop van nieuwe, volledig elektrisch aangedreven auto's volgend jaar zal groeien tot vijftienduizend. Dat komt neer op bijna 4 procent van het totale aantal nieuwe auto's (430.000) dat in 2018 naar verwachting wordt verkocht. 

Toename

Tot 1 november van dit jaar zijn 5.998 nieuwe, uitstootvrije auto's verkocht. In dezelfde periode een jaar eerder ging het nog om 3.015 elektrische wagens. Voor het hele jaar gaat de organisatie uit van een verkoop van ongeveer zevenduizend volledig elektrische auto's.

Vooral voor zakelijk gebruik worden elektrische auto's aangeschaft. Het gaat dit jaar om zo'n 90 procent van de verkopen. Dit wordt gestimuleerd door de lage bijtelling van 4 procent die tot 2021 geldt.

Particulieren kiezen vaker voor een goedkopere benzine- of dieselmotorauto. Volgens de RAI Vereniging is dit vooralsnog het belangrijkste alternatief, omdat elektrische auto's voor particulieren nu nog vaak te duur zijn.

"De enige manier om particulieren te verleiden, is met een particuliere aanschafsubsidie voor nieuwe elektrische auto's", bepleit RAI-voorzitter Steven van Eijck.

Essentieel

Hij stelt dat elektrisch rijden essentieel is om de Nederlandse en Europese doelstellingen voor het terugdringen van uitstoot te behalen. Hij pleit dan ook voor flinke investeringen in uitbreiding en opwaardering van het laadnetwerk.

"Er moet voldoende capaciteit op het stroomnetwerk zijn als in de toekomst honderdduizenden auto's tegelijk aan de laadpaal gaan. Bovendien worden accu's steeds groter en duurt laden daardoor langer, tenzij het laadnetwerk wordt aangepast", aldus Van Eijck.