Medewerkers van ING mogen geen relatief vervuilende auto's meer leasen. De maatregel moet bijdragen aan het bereiken van de duurzaamheidsdoelen van het concern.

De nieuwe regels gelden voor leasecontracten die vanaf 1 oktober van dit jaar worden afgesloten, schrijft Het Financieele Dagblad (FD) woensdag op basis van een document van de bank. Aan eerder afgesloten contracten verandert niets.

De maatregel geldt voor alle medewerkers van ING. Van de twaalfduizend werknemers van het bedrijf heeft 10 procent een leaseauto. 

Medewerkers mogen alleen nog kiezen voor leaseauto's die minder dan 105 gram CO2 per kilometer uitstoten. Daarmee vallen veel uitvoeringen van populaire leaseauto’s als de Opel Astra en de Volkswagen Golf buiten de boot. Voor voertuigen met een uitstoot van 95 tot 105 gram CO2 per kilometer geldt bovendien een toeslag van 10 procent van het leasetarief.

Bovendien dreigt een boete voor medewerkers met een hybride leaseauto die deze niet dagelijks opladen. Een hybride auto heeft zowel een verbrandings- als elektrische motor.

"ING wil de transitie maken naar een meer klimaatbestendig bedrijf dat efficiënter gebruik maakt van bronnen", aldus de bank. "Daarom heeft ING zich gecommitteerd aan een vermindering van 50 procent CO2-uitstoot in 2020."