Energieconcern Nuon neemt 32 bouwlocaties in het windmolenpark Wieringermeer over van een collectief van boeren in de omgeving. Daarmee krijgt Nuon 82 van de 100 windmolens in het park in handen.

Het energieconcern heeft daarnaast het licht op groen gezet om direct windmolens te gaan bouwen op de vijftig locaties die het al in bezit had. Daarvoor wordt 200 miljoen euro uitgetrokken.

In windmolenpark Wieringermeer zijn nu nog zeventien locaties in handen van het kennisinstituut ECN uit Petten. Eén windmolen is beschikbaar voor bedrijven en particulieren uit de omgeving die in windenergie willen investeren.

Op windmolenpark Wieringermeer staan al tien jaar windmolens, maar die zijn verouderd en worden de komende jaren allemaal vervangen. Als dat gebeurd is, kan het park ongeveer 370.000 huishoudens van stroom voorzien.

Onbekend is hoeveel Nuon heeft betaald voor de 32 overgenomen locaties. Windcollectief Wieringermeer zegt dat het bezit van de molens een groot ondernemersrisico met zich meebrengt. De boeren hebben met de transactie met Nuon voor zekerheid gekozen, zeggen ze.