China is gestart met het bestuderen van een plan om de productie en verkoop van traditionele auto's te verbieden. De onderminister voor industrie, Xin Guobin voorspelt turbulente tijden voor de autosector in het Aziatische land.

Specifieke details heeft de bestuurder niet genoemd, meldt persbureau Xinhua zondag.

China wil bijvoorbeeld voorlopig geen jaartal noemen waarin het verbod zou moeten ingaan. Eerder hebben landen zoals het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk al gezegd dat vanaf 2040 benzine- en dieselauto's worden verbannen.

"Sommige landen hebben een tijdlijn gemaakt voor het stoppen met de productie en verkoop van traditionele auto's", verklaarde Xin tijdens een evenement in Tianjin. "Het ministerie is ook relevant onderzoek gestart en zal een tijdlijn maken voor de betrokken departementen. Deze maatregelen zullen de sector ingrijpend veranderen."

China heeft al wel doelstellingen om het aantal volledig elektrische en hybride auto's te doen stijgen. In 2025 moet minstens een vijfde van alle autoverkopen bestaan uit voertuigen die tenminste voor een deel elektriciteit gebruiken in plaats van benzine of diesel.

China is de grootste automarkt ter wereld en een eventueel verbod op diesel- en benzineauto's zou grote gevolgen hebben voor de branche. Xin riep Chinese autofabrikanten op hun strategie aan te passen en tegen 2025 de overgang naar auto's op alternatieve brandstoffen te maken.