Pensioenfonds ABP trekt 327 miljoen euro uit voor de aanleg van het grootste windmolenpark op het vasteland van Zweden.

Het windpark wordt gebouwd door Vasa wind, Hg Capital en Vestas en moet in 2020 klaar zijn. De windmolens met een hoogte van 187 meter gaan dan 1 terawattuur energie leveren. Dat is genoeg voor het verbruik van 300.000 huishoudens.

Het Åskalen-park moet een van de meest efficiënte windparken in Europa worden. Het waait op de locatie relatief hard. En omdat er weinig mensen wonen kunnen er hoge windmolens worden geplaatst, die meestal niet op land maar alleen voor de kust worden gebruikt.

In Nederland staan slechts enkele van zulke hoge windmolens. Met hun langere wieken kunnen deze windmolens meer wind vangen. Bovendien waait het op grotere hoogte harder. Veel andere hoge windmolens zijn rond de 80 tot 90 meter.

Lastig

De investering draagt bij aan het doel van ABP om in 2020 zo'n 5 miljard euro te hebben geïnvesteerd in duurzame energie. Het doel van 5 miljard euro lijkt ten opzichte van het totale vermogen van 391 miljard euro weinig, geeft een woordvoerder toe.

''Maar het is op dit moment zelfs nog lastig genoeg om voldoende projecten te vinden om aan de 5 miljard te komen. Veel meer is op dit moment niet realistisch."

Controle

ABP investeert al in meer dan tachtig windparken wereldwijd, maar stapte tot nu toe telkens pas na de voltooiing in. ''Door in het beginstadium in te stappen, houdt ABP naar eigen zeggen meer controle op de kosten en daarmee op de opbrengsten voor pensioendeelnemers", aldus de woordvoerder.

"Want er moet wel rendement worden gemaakt. We hanteren voor 'groene' investeringen dezelfde rendementscriteria als voor andere investeringen."