Een proefproject voor het opslaan van CO2 onder de Noordzeebodem staat op losse schroeven, omdat partijen zijn afgehaakt. Het is onduidelijk of het project kan doorgaan.

De kolencentrales van Uniper en ENGIE op de Maasvlakte zouden niet langer mee willen doen, omdat de bedrijven het project te duur vinden, meldt RTV Rijnmond dinsdagavond.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken overweegt volgens de regionale omroep subsidiegelden van de bedrijven terug te eisen. Het Rijk heeft 150 miljoen euro in het project gestoken. Ook wordt er naar bedrijven in de Rotterdamse haven gezocht die wel aan het project mee willen doen.

De Rotterdamse wethouder Pex Langenberg (Mobiliteit, Duurzaamheid en Cultuur) heeft in een brief aan de gemeenteraad benadrukt dat de gemeente niet over het sluiten van kolencentrales gaat.

"Maar dat beide bedrijven de mogelijkheid tot het reduceren van de CO2-uitstoot niet benutten, zal naar onze mening van invloed moeten zijn op de discussie over sluiting van de kolencentrales", aldus Langenberg.