Voedingsindustrie maakt meer gebruik van duurzame palmolie

De Nederlandse voedingsmiddelenindustrie maakt steeds meer gebruik van duurzame palmolie. Dat meldt de Dutch Alliance for Sustainable Palm Oil, waarin verschillende brancheorganisaties uit de voedings- en diervoedingssector zijn verenigd.

Van alle palmolie die in 2016 door de Nederlandse voedingsbedrijven is verwerkt, was volgens de bedrijven 90 procent duurzaam. Een jaar eerder was dat nog 84 procent en in 2011 slechts 30 procent.

Volgens de organisaties zijn de certificeringseisen voor duurzame palmolie de laatste jaren telkens verder aangescherpt. Zo is er bijvoorbeeld in de afgelopen jaren steeds meer aandacht gekomen voor: de bescherming van hoogwaardige bossen, geen productie op veenlanden en de ondersteuning van kleine, onafhankelijke boeren.

Palmolie wordt in allerlei voedingsmiddelen gebruikt, van pindakaas tot margarine en ijs. Het wordt daarnaast ook gebruikt in biobrandstoffen.

De wereldwijde productie is een belangrijke factor bij ontbossing en uitputting van landbouwgrond. Ook zijn er zorgen over de arbeidsomstandigheden van landarbeiders, het gebruik van bestrijdingsmiddelen en de uitstoot van broeikasgassen.

Volgens Milieudefensie bestaat duurzame palmolie voor de Nederlandse markt niet. ''De palmolie die deze bedrijven duurzaam noemen, wordt nog vaak in verband gebracht met kinderarbeid, landroof en illegale kap van het regenwoud. De grote hoeveelheid palmolie die de voedings- en transportsector willen gebruiken, leidt tot de kap van de laatste stukken regenwoud", zegt campagneleider Rolf Schipper.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie