Het verbruik van hernieuwbare energie is in 2016 wel met 5 procent gestegen ten opzichte van 2015, maar omdat het totale energieverbruik in die periode ook steeg, is het aandeel nagenoeg hetzelfde gebleven.
 

​Het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen kwam in 2016 uit op 5,9 procent. Dat is min of meer hetzelfde percentage als de 5,8 procent in 2015.

Het energieverbruik uit wind en zon nam wel fors toe, maar het verbruik uit biomassa nam licht af. Daardoor bleef de totale toename van het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen beperkt, schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag op basis van nieuwe cijfers.

Het gebruik van wind- en zonne-energie steeg met 20 procent. Die toename is te danken aan het plaatsen van 600 megawatt aan windmolens op zee en aan de toegenomen opgestelde capaciteit van zonnepanelen van 500 naar 2.000 megawatt.

Binnen hernieuwbare energie maakt biomassa, zoals afvalverbrandingsinstallaties en biogas, met 63 procent van het totaal verreweg het grootste deel uit. Het verbruik uit deze bron daalde in 2016 met 2 procent vergeleken met het jaar ervoor.

Hernieuwbare energie wordt gebruikt voor warmte (ruim 50 procent), elektriciteit (ruim 40 procent) en vervoer (kleine 10 procent).