Minister Kamp wil meer duidelijkheid voor duurzame initiatieven

Minister Henk Kamp van Economische Zaken bereidt een wetsvoorstel voor, omdat initiatieven om duurzamere producten aan te bieden te vaak tegen bestaande regels aanlopen.

Door vooraf duidelijkheid te scheppen over wat wel en niet mag en meer ruimte te bieden, moeten dit soort initiatieven beter van de grond komen, hoopt de minister.

Snelle actie komt er overigens niet om de problematiek aan te pakken. Het wetsvoorstel wordt pas door een nieuw kabinet ingediend.

Een aantal initiatieven bleek de afgelopen jaren met name op mededingingsregels te stuiten. Vaak worden die initiatieven door een combinatie van verschillende groepen, zoals bedrijven, natuur- en milieuorganisaties en consumentenvertegenwoordigers, ontwikkeld.

Bij bijvoorbeeld afspraken om energiecentrales te sluiten of het geven van een eerlijk loon aan kledingproducenten was er de afgelopen jaren de noodzaak om binnen een sector afspraken te maken. In het wetsvoorstel van Kamp wordt vooraf al meer duidelijkheid en ruimte gegeven.

Ook zijn er maatregelen om ongewenste effecten tegen te gaan. Bij een verzoek voor een wettelijke regeling moeten partijen al aantonen dat er voldoende draagvlak is en dat tegenstanders gehoord zijn. Ook moeten de voor- en nadelen voor consumenten in kaart zijn gebracht.

Lees meer over:
Tip de redactie