De topbestuurders van vijftien Nederlandse bedrijven dringen aan op een regeerakkoord "dat duurzaam ondernemerschap beloont en zo groene, economische groei bevordert".

Dat staat in een brief die zij woensdag hebben gestuurd aan informateur Edith Schippers.

De oproep is onder meer ondertekend door de bazen van bierbrouwer Bavaria, bouwconcern BAM, beddenspecialist Beter Bed, telecombedrijf KPN en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV. Samen vertegenwoordigen ze tienduizenden banen en miljarden euro’s omzet.

Afgelopen jaren is het meerdere keren voorgekomen dat duurzaamheidsovereenkomsten die in een branche overeengekomen waren, in een later stadium alsnog strandden omdat ze volgens toezichter ACM in strijd waren met de concurrentieregels. Dit speelde onder meer bij afspraken uit het Energieakkoord van 2013 over het sluiten van kolencentrales.

Investeringen

Om hun pleidooi voor vergroeningsmaatregelen extra kracht bij te zetten hebben de bedrijfsdirecteuren een 'tienpuntenplan' opgesteld om informateur Edith Schippers en de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en GroenLinks op weg te helpen. Naast het voorstel over de mededingingsregels, wordt daarin onder meer om extra investeringen gevraagd.

"Veel duurzame innovaties worden goedkoper, evenals kapitaal om te investeren. Bedrijven kunnen veel bereiken, maar veranderen gaat niet zonder prikkels", aldus de bestuurders. "Zorg dat duurzaam ondernemen loont. Het Nederlandse regeerakkoord kan daarmee als voorbeeld dienen in Europa."