Nuon wil de grond rondom de Amsterdamse kolencentrale Hemweg in het Westelijk Havengebied bij een mogelijke vervroegde sluiting houden.

Hierover zijn al gesprekken gaande met het Havenbedrijf Amsterdam, laat directeur Warmte Alexander van Ofwegen van Nuon donderdag weten.

Het bedrijf wil het gebied gebruiken om duurzame warmte op te wekken voor de hoofdstad. Dit kan bijvoorbeeld met biomassa, zonnepanelen en windenergie. Ofwegen deed zijn uitspraken tijdens een persbijeenkomst die was georganiseerd vanwege de discussie over een bod dat energieleverancier Vandebron eerder op de centrale deed.

Nieuwe bestemming

Volgens Van Ofwegen was Vandebrons bod van 1 miljoen euro puur gericht op de aanschaf van de grond, zodat die een nieuwe bestemming kan krijgen. Een onhaalbaar plan, aldus de directeur: ''Wij blijven hier sowieso actief.''

Nuon wees het voorstel direct af en wil alleen met het nieuwe kabinet praten over sluiting van de centrale. Volgens het concern is hier 55 miljoen euro voor nodig. Het energiebedrijf deed dit voorstel vorig jaar ook al aan het kabinet, maar de sluiting werd toen op de lange baan geschoven.

2020

Van Ofwegen denkt dat de centrale op zijn vroegst in 2020 kan sluiten en dat de ontmanteling ervan tot 2023 duurt. De Hemweg werd in 1994 geopend en heeft nog een levensduur tot 2034.

Door het bod van Vandebron en de daarop volgende crowdfundingactie, voelt de directeur zich naar eigen zeggen gesteund in het voornemen de kolencentrale eerder te sluiten. ''De discussie komt nu in een stroomversnelling en wij hopen dat dit in de formatie van een nieuw kabinet zijn beslag krijgt.''