Leverancier van duurzame stroom Vandebron doet een bod van 1 miljoen euro op een Amsterdamse kolencentrale van Nuon.

Het geld kan worden besteed aan een regeling voor de ongeveer tweehonderd medewerkers van de centrale. Vandebron zou de centrale daarna een nieuwe bestemming willen geven.

"Het doel is om van iets dat vervuilend is, iets te maken waar iedereen wel iets aan heeft. Plannen hiervoor worden binnenkort bekendgemaakt."

Vervuilend

"De kolencentrale aan de ring van de hoofdstad is van de vijf actieve centrales, de oudste en meest vervuilende van Nederland", stelt Vandebron in een persverklaring.

"Jaarlijks stoot de centrale 4,5 megaton aan CO2 uit, wat gelijk staat aan de uitstoot van 1.3 miljoen auto's. Hiermee zorgt de centrale voor een verslechtering van de Amsterdamse luchtkwaliteit, die regelmatig beneden de Europese norm valt."

Overheid

Nuon liet afgelopen december weten alleen bereid te zijn de kolencentrale te sluiten op kosten van de overheid. Als de overheid niet aan de sluiting meebetaalt, is de kans volgens Vandebron groot dat de centrale wordt verkocht aan een partij die de centrale tot 2034 kan gebruiken.

"Alle partijen, ook consumenten, willen dat de centrale sluit. Daarom nemen wij het initiatief de centrale dit jaar nog te sluiten", stelt Aart van Veller, medeoprichter van Vandebron.

Reactie Nuon

Nuon vond het idee sympathiek, omdat "onze ideeën voor het realiseren van een duurzaam Nederland dicht bij elkaar liggen", maar heeft het "stuntbod" toch afgewezen.  

Het bedrijf zegt in een reactie dat de vervroegde sluiting van de centrale een "serieuze aangelegenheid" is.