In totaal hebben 2.197 projecten subsidie gekregen vanuit de tweede ronde van de SDE+regeling van vorig jaar. De SDE+ is de grootste stimuleringsregeling voor groene energie in Nederland.

Dit blijkt uit een vrijdag gepubliceerd overzicht van het ministerie van Economische Zaken.

De ontwikkelaars die het minste steun nodig hebben, komen als eerste in aanmerking voor subsidie. Zo wordt ervoor gezorgd dat er zoveel mogelijk groene energie wordt opgewekt tegen de laagste kosten. 

Opgeteld krijgen de projecten over een periode van 15 jaar 5 miljard euro subsidie, als er tenminste groene energie wordt opgewekt.

Opvallend is dat vooral veel zonneprojecten deze keer aanspraak wisten te maken op steun.  Zo’n 2.047 projecten hebben 987,9 miljoen euro aan subsidie toegezegd gekregen. Als de projecten gerealiseerd worden, voegt dat 970,7 megawatt aan opwekcapaciteit toe.

De categorie die het meeste subsidie krijgt, is de mee- en bijstook van biomassa, namelijk 2.099,3 miljoen euro. Dit wordt vooral gebruikt om biomassa mee te stoken in kolencentrales. Specifiek de steun voor deze categorie ligt onder vuur omdat subsidie voor groene energie wordt gebruikt om vervuilende kolencentrales te ondersteunen.