De regering heeft twee nieuwe stroken in de Noordzee aangewezen voor de aanleg van windparken. 

Het gaat om stukken zee voor de kust van Noord- en Zuid-Holland, op 18,5 tot 22,2 kilometer uit de kust. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu donderdag bekendgemaakt.

In de strook voor Noord-Holland kan 700 megawatt worden opgewekt, voor de kust van Zuid-Holland het dubbele. Doordat de zones binnen de zogenoemde 12-mijlszone (zeemijlen) liggen is het goedkoper om er windparken te bouwen dan het geval is bij al eerder geplande windparken, zoals die voor de kust van Zeeland.

De gebieden passen in de huidige plannen voor de ontwikkeling van windenergie op zee. Tegen 2023 wil de regering dat er voor 4.450 megawatt aan windmolens staan voor de Nederlandse kust. De windmolens hebben een belangrijke rol in het verhogen van het aandeel groene energie. 

Om visuele overlast te voorkomen heeft het ministerie een aantal opties. Zo kunnen de lichten op de molens bij helder weer worden gedimd en hoeven ze niet meer te knipperen. Daarnaast wordt onderzocht of camouflagekleuren een verschil kunnen maken.