De Duitse automakers BMW, Volkswagen en Daimler gaan samen met het Amerikaanse Ford investeren in een Europees netwerk van snellaadpalen voor elektrische auto's.

Doel van de samenwerking is om tegen 2020 duizenden laadpalen langs de Europese snelwegen te hebben gerealiseerd. De eerste laadstations moeten er in 2017 zijn.

De plannen van de automakers lopen parallel aan die van het Duitse ministerie van Transport, dat honderden laadpalen wil realiseren voor elektrische voertuigen. Daarvoor heeft de federale overheid 300 miljoen euro over. Hoeveel de autofabrikanten nu gaan investeren is niet bekend.

De automakers treden met hun plannen in de voetsporen van pionier Tesla. De maker van louter elektrische aangedreven voertuigen realiseerde de afgelopen jaren op ongeveer zevenhonderd locaties laadpunten.

Bij de snellaadpalen kunnen de betreffende accu's in een paar minuten tijd tot 80 procent worden opgeladen. Dat is flink sneller dan met de stekker thuis, waar het opladen van een auto zeven tot acht uur in beslag neemt.