Kantoren moeten vanaf 2023 energiezuinig zijn. Ze moeten dan allemaal voldoen aan energielabel C, meldt minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) maandag aan de Tweede Kamer. 

Om dit doel te bereiken moeten kantooreigenaren volgens hem eenmalig 860 miljoen euro investeren.

Het gaat dan bijvoorbeeld om dak- en glasisolatie of energiezuinige verlichting. De maatregelen betalen zich gemiddeld in drie tot zesenhalf jaar terug door een besparing op energiekosten, verwacht de bewindsman.

Kantoren met een slechter energielabel, van D tot en met G, mogen vanaf 2023 niet meer gebruikt worden. Voor kantoren met een label D, E of F geldt dat zij geen bouwkundige ingrepen hoeven te doen om label C te krijgen. Kantoren die nu label G hebben, zullen wel maatregelen als glas- of dakisolatie nodig hebben.  

Het moet een besparing van 8 petajoule opleveren. Er geldt een uitzondering voor heel kleine kantoren en monumentale panden.

Het gaat om een uitwerking van het Energieakkoord. De verplichting gaat alleen voor kantoren gelden, maar er komt wel onderzoek naar mogelijkheden van energiebesparing in andere gebouwen zoals winkels, bedrijfsgebouwen, zorginstellingen en sporthallen, aldus Blok.