'Sluiting kolencentrales kost consument 14 euro per jaar'

Het sluiten van de overige vijf kolencentrales in 2020 levert consumenten een 6,5 procent hogere energierekening op, omgerekend een kostenpost van 14 euro per jaar. 

De eigenaren van de energiecentrales zouden een verlies moeten slikken van 3,3 miljard euro, zo stellen onderzoekers van adviesbureau Spring Associates in een rapport.

Het rapport is opgesteld in opdracht van Greenpeace. 

Volgens Spring vallen de kosten van een eventuele sluiting erg mee. Ze zou bijvoorbeeld de NS, één van de grootste verbruikers van elektriciteit in Nederland, de energierekening met 6 miljoen euro zien stijgen. "Op hun totale kostenbasis van 4,8 miljard euro is dit een kostenstijging van slechts 0,1 procent", aldus de onderzoekers. 

Vervuilende kolencentrales 

Er zijn al plannen om de oudste kolencentrales in Nederland te sluiten. Zo blijven er vijf centrales over, waarvan twee uit de jaren 80 stammen en drie onlangs zijn gebouwd.

Vanuit milieuorganisaties en sommige politieke partijen is er de roep voor een plan om ook deze vijf laatste kolencentrales te sluiten. 

Om te voldoen aan de klimaatafspraken in Parijs en het oordeel van de rechtbank dat de Nederlandse overheid de CO2-uitstoot met 25 procent moet verlagen, is er volgens de milieupartijen geen plek voor relatief erg vervuilende kolencentrales.

Lees meer over:
Tip de redactie