The Ocean Cleanup, het project waarmee de Nederlander Boyan Slat (21) het plastic in oceanen wil opruimen, heeft genoeg geld ingezameld om te starten met een test op de Noordzee. Baggerbedrijf Boskalis en het ministerie van Infrastructuur en Milieu zijn de voornaamste sponsors.

In totaal was anderhalf miljoen euro nodig om met de test te kunnen starten. Dat gebeurt aankomende zomer voor de kust van Scheveningen. In een persbericht meldt The Ocean Cleanup dat het ministerie en Boskalis beiden een half miljoen euro bijdroegen. De resterende 500.000 euro kwam van een anonieme schenker.

Volgens Slat is de test op de Noordzee een belangrijke stap om het project verder uit te rollen en "de plastic soep" in de grote oceanen op te ruimen. Daarvoor is het van belang het systeem te testen in alle mogelijke weersomstandigheden en ruige zee. "Deze financiële steun is cruciaal in onze voorbereiding voor de grootste oceaanschoonmaak ooit," zegt Slat.

In 2020 wil het bedrijf beginnen met de opruiming van de Grote Oceaan tussen Hawaii en Californië. Volgens Slat kan met zijn installatie daar in tien jaar tijd de helft van het plastic afval uit de oceaan worden gevist.

The Ocean Cleanup maakt gebruik van grote drijvende slangen die een artificiële kustlijn vormen. Met behulp van de natuurlijke oceaanstroming wordt het afval bijeengedreven, waarna het wordt opgezogen. 

Video: Vorig jaar probeerde Slat The Ocean Cleanup ook al