Apple moet meer verantwoordelijkheid nemen voor het welzijn van de mensen die Apple-producten maken. Ook moet het bedrijf meer oog hebben voor het milieu.

Dat zegt de Duitse minister van Ontwikkelingssamenwerking Gerd Müller in een interview met de zondagskrant Welt am Sonntag.

Müller vindt dat multinationale ondernemingen het aan hun stand verplicht zijn lonen te betalen waar werknemers zichzelf en hun gezin mee kunnen onderhouden. Daarnaast moeten de bedrijven volgens hem verantwoordelijk omspringen met bijvoorbeeld het gebruik van grondstoffen.

De grondstoffen voor veel materialen die in smartphones worden gebruikt, komen uit mijnen in Afrika en Azië. Daarmee dragen technologiebedrijven volgens Müller ook medeverantwoordelijkheid voor de arbeidsomstandigheden en veiligheid van de mijnwerkers in die landen.

De fabrikant van onder meer de iPhone en iPad dicht de bewindsman daarbij een voorbeeldfunctie toe. ''Apple is een wereldspeler die miljardenwinsten boekt en macht heeft'', zegt hij. ''Zo'n bedrijf moet zijn verantwoordelijkheid nemen.''

Volgens de minister moeten de bedrijven gedwongen worden transparanter te zijn over de arbeidsomstandigheden van hun medewerkers in ontwikkelingslanden.