Computerservers die aan het rekenen zijn, produceren zoveel warmte dat ze goed te gebruiken zijn om huizen te verwarmen.

Dat verwacht energiebedrijf Eneco, dat een proef is begonnen waarbij servers bij mensen thuis worden geplaatst.

Bij de proef krijgen dit jaar vijf gezinnen een zogeheten eRadiator in hun woonkamer. Het idee komt van het Delftse techbedrijfje Nerdalize, waarin Eneco een minderheidsbelang heeft genomen.

Nerdalize heeft de speciale 'server-verwarming' zelf ontwikkeld. De radiatoren bij de mensen thuis gaan komende maanden onder meer voor het Leids Universitair Medisch Centrum ingewikkelde berekeningen uitvoeren voor onderzoek naar nieuwe medicijnen.

Het eerste exemplaar is al bij een gezin geplaatst. De servers generen vrijwel continu warmte. Om de temperatuur in de woonkamer te kunnen regelen, is een speciaal gaatje in de buitenmuur gemaakt waardoor overtollige hitte geloosd kan worden.

De proef loopt tot eind dit jaar. Daarna wordt gekeken of het idee op grotere schaal uit te rollen is. Eneco zet laatste tijd sterk in op diensten en oplossingen die klanten kunnen helpen bij het besparen van energie.