De Europese Unie (EU) wil met een gezamenlijke Energie-unie miljarden euro's besparen. De samenwerking moet iedere Europeaan verzekeren van "betrouwbare, duurzame, concurrerende en betaalbare energie".

De Europese Commissie heeft de strategie hiervoor woensdag gepresenteerd. 

De 28 Europese energiemarkten gaan op in één unie en gaan meer samenwerken. Alle lidstaten hebben nu nog allemaal een eigen energiebeleid.

Maroš Šefčovič, als vicevoorzitter verantwoordelijk voor de Energie-unie, spreekt van "het meest ambitieuze Europese energieproject sinds de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal".

Profiteren

De Commissie noemt de huidige infrastructuur verouderd en stelt dat de energiemarkt in Europa slecht geïntegreerd is en dat het beleid ongecoördineerd is. 

Dat zou ervoor zorgen dat "consumenten, huishoudens en bedrijven in de EU niet profiteren van toegenomen keuzevrijheid of lagere energieprijzen". Een goed verweven Europees energienet zou Europese consumenten tot 40 miljard euro per jaar kunnen besparen.

"Het is tijd dat de eengemaakte energiemarkt in Europa een feit wordt", schrijft het EU-orgaan in een persverklaring. "Energie moet betrouwbaar en duurzaam zijn, met meer concurrentie en meer keuze voor de consument."

Steunen

Volgens de plannen moeten de EU-lidstaten minder afhankelijk worden van één enkele leverancier. De landen moeten "volledig kunnen steunen op elkaar als buren, vooral wanneer de Energie-unie wordt geconfronteerd met verstoring van de energievoorziening".

Op dit moment zijn zes EU-lidstaten voor al hun gasinvoer afhankelijk van één leverancier. Het gaat om Bulgarije, Estland, Finland, Letland, Litouwen en Slowakije.

Verder zouden de lidstaten op een transparantere manier overeenkomsten moeten sluiten over de levering van energie of gas van buiten de EU.

Naleving

Ook wil de Commissie een strikte naleving afdwingen van bestaande regels, zoals het ontvlechten van de energiemarkt en onafhankelijkheid van regelgevers. Daarnaast moet de elektriciteitsmarkt anders worden ingericht. Het netwerk moet meer hernieuwbare energie opnemen en beter reageren op de vraag. 

"De inmenging door de lidstaten in de interne markt moet grondig worden aangepakt en subsidies die schadelijk zijn voor het milieu moeten worden afgebouwd."

"Te lang is energie uitgezonderd van de fundamentele vrijheden van onze Unie", stelt voorzitter van de Commissie Jean-Claude Juncker. "De gebeurtenissen van dit moment laten zien wat er op het spel staat, nu veel Europanen vrezen dat zij wel eens geen energie meer zouden kunnen hebben om hun huis te verwarmen."

Rusland

De Europese Unie is de grootste energie-importeur ter wereld. Jaarlijks importeert de EU 53 procent van de benodigde energie voor ongeveer 400 miljard euro.

Rusland is momenteel de grootste leverancier van gas en olie aan Europa. De EU wil minder afhankelijk worden van Rusland en zou daarom meer gas willen halen uit landen zoals Algerije, Turkije en Noorwegen.

Begin maart bespreken de Europese ministers van Milieu het plan.