'Investeringen financiële concerns rijmen niet met duurzaamheidsambities'

Financiële instellingen, zoals banken en verzekeraars, investeren 69 keer meer in mijnbouw dan in recycling van metalen voor elektronica. 

Dat blijkt uit de donderdag gepubliceerde Eerlijke Bank- en Verzekeringswijzer van onder andere Milieudefensie. "De investeringen zijn niet te rijmen met de duurzaamheidsambities van de financiële concerns", zo staat er in het onderzoek.  

"Goud is het beste voorbeeld van een metaal wat blijft liggen op schroothopen in Afrika. Goud zit in veel elektronische apparatuur verwerkt en op een schroothoop is vaak nog meer te vinden dan in een mijn", zegt Evert Hassink van de Eerlijke Bank-  en Verzekeringswijzer.

Mijnbouw

Volgens de Eerlijke Bank- en Verzekeringswijzer investeren ING, Legal & General, Rabobank en Aegon nauwelijks in recycling van metalen, maar investeren zij wel miljarden in mijnbouwconcern Glencore. 

In recycling wordt volgens het onderzoek op dit moment ongeveer 60 miljoen euro geïnvesteerd door alle onderzochte banken- en verzekeraars, zegt Hassink.

ASN en Triodos investeren nauwelijks in mijnbouw maar ook niet in recyclen. Hassink is een beetje teleurgesteld in deze twee banken want volgens hem laten ze mooie investeringsmogelijkheden liggen. 

Verzekeraars ASR en Achmea en de NIBC bank stoppen wel geld in het recyclen. Volgens het onderzoek investeert ASR meer in recycling dan in mijnbouw. NIBC investeert alleen in het recyclen van metalen. 

Toekomst

''Met name NIBC, ASR en Achmea laten zien dat investeren in hergebruik in plaats van in mijnbouw wel degelijk mogelijk is. Dat toont aan dat banken en verzekeraars meer kunnen dan wijzen naar de overheid of de sector zelf'', aldus Hassink . 

Naar aanleiding van het onderzoek hebben ASR, Triodos, ASN en DeltaLloyd aangegeven in de toekomst meer te willen investeren in recyclen. Voor NIBC blijft het een prioriteitsgebied.  

Achmea gaat zich bezighouden met een aantal concrete transitie-projecten in samenwerking met Circle Economy en andere organisaties. 

Aegon en SNS zijn bezig met het aanpassen van hun investeringsbeleid en voorzien dat recycling daarin een prominentere plek krijgt. Allianz heeft volgens Milieudefensie een "voorzichtige toezegging" gedaan om zijn investeringsbeleid aan te passen. De verzekeraar weerspreekt een toezegging hierover te hebben gedaan.

NUwerk

Tip de redactie