De zon kan in 2050 een kwart van alle energie leveren en daarmee de belangrijkste energiebron worden. Dat meldt het Internationaal Energieagentschap (IEA) dinsdag. 

Om dit te halen moeten er volgens de in Parijs gevestigde organisatie nog wel structurele dingen veranderen.

Zestien procent van de energie kan in 2050 met zonnepanelen opgewekt worden en elf procent via zonnecentrales. Met een kwart aandeel blijft de zon andere energiebronnen zoals wind, water, fossiele brandstoffen en kerncentrales voor, zegt het IEA.

Het succes van zonne-energie zou volgens het IEA meer dan zes miljard ton CO2 per jaar besparen. Dat is meer dan de jaarlijkse uitstoot van de Verenigde Staten en bijna net zo veel als de uitstoot door transport.

Wispelturig 

Alhoewel zonne-installaties door de technologische vooruitgang steeds goedkoper worden, blijft het probleem dat alle kosten bij aanschaf gemaakt moeten worden, zegt IEA-directeur Maria van der Hoeven.

Om de mogelijkheden te benutten is het volgens de Nederlandse oud-minister van Economische Zaken belangrijk dat overheden minder wispelturig worden in het stimuleren van zonne-energie.

De IEA wil dat de stroom voor een deel wordt opgeslagen. Ook moet er internationaal meer samengewerkt worden om landen met weinig zon ook van energie te voorzien.