China wil tot wel honderd miljard yuan (12,3 miljard euro) uitgeven aan de aanleg van oplaadpalen voor elektrische auto's. 

Die maatregel wordt binnenkort officieel bekendgemaakt, zo hebben ingewijden dinsdag gezegd tegen financieel persbureau Bloomberg. Met de investering hoopt de Chinese regering het gebruik van elektrische voertuigen een impuls te geven.

China heeft zich onlangs ten doel gesteld dat in 2016 minimaal dertig procent van de auto's die voor het wagenpark van de overheid worden aangeschaft elektrisch zijn. Die grens wordt in de jaren daarop verder verhoogd. Tot dusver ligt de verkoop van elektrische auto's echter ver achter op de planning.

Netwerk

Door het netwerk voor opladen uit te breiden moet het bovendien voor consumenten aantrekkelijker worden een elektrische auto aan te schaffen. 

Nu vormt de beperkte actieradius - de maximale rijafstand op een volle accu - vaak nog een flinke drempel. Ook het geringe aantal laadstations maken de 'traditionele' auto vaak een aanlokkelijker keuze.

Hoe lang China de geldpot beschikbaar stelt en of het netwerk met laadpunten geschikt is voor alle modellen elektrische auto's wilden de bronnen niet zeggen. Pogingen van Bloomberg om het nieuws bevestigd te krijgen door het Chinese ministerie van financiën liepen dinsdag op niets uit.