Het vermogen van de zonnepanelen die zijn geregistreerd bij de Nederlandse netbeheerders is fors toegenomen in het laatste halfjaar.

Dit blijkt uit gegevens die Netbeheer Nederland aan de Groene Courant heeft verstrekt.

Aan het einde van juni was er 762,2 megawatt aan zonnepanelen aangemeld bij de netbeheerders.

Dit is een toename van 29 procent ten opzichte van het vermogen aan het eind van 2013. Toen was er een capaciteit van 590 megawatt geregistreerd bij de netbeheerders

Het aantal locaties waar zonnestroom wordt geproduceerd is ook fors toegenomen met 38.000 naar 185.000 locaties, een stijging van 25,6 procent.

Groter

Volgens Netbeheer Nederland wordt de forse toename voor een belangrijk deel verklaard door grotere projecten zoals agrariërs die soms honderden zonnepanelen nemen en collectieve projecten met zonne-energie.

De gegevens zijn op basis van aanmeldingen die de eigenaren van de zonnepanelen zelf doen bij energieleveren.nl. De aanmelding is vrijwillig, waardoor het geregistreerde vermogen bij Netbeheer Nederland een benadering is.

In de praktijk zal het vermogen hoger liggen. Volgens schattingen registreren de netbeheerders 80 tot 90 procent van het werkelijke vermogen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek bracht onlangs cijfers uit over zonne-energie aan het eind van 2013. Dat lag volgens het CBS toen op 722 megawatt.