Harley-Davidson presenteert donderdag zijn eerste elektrische motor, maar volgens veel liefhebbers van het roemruchte merk is deze bij voorbaat Harley-onwaardig.

Motorclubs in Nederland maken de nieuwe 'groene' Harley met de grond gelijk.

Gerard Drieman, voorzitter van de Harley-Davidson Club Nederland stelt dat een elektrisch aangedreven motor weinig met het merk te maken heeft.

''Het stoere imago valt daarmee weg.'' Voor hem zit dat stoere vooral in het karakteristieke ronkende motorgeluid. ''Ze willen dat geluid gaan nabootsen, dat is helemaal lachwekkend’’, aldus Drieman.

Ook de voorzitter van de clubafdeling van Limburg ziet een elektrische versie van het Amerikaanse merk niet zitten: ''Een elektrische Harley is geen Harley''.

Testritten

De motorfabrikant uit Milwaukee toont donderdag de nieuwe elektromotor voor het eerst aan het publiek in de VS. Voorlopig is de motor echter niet te koop. Harley-Davidson wil eerst ''inzicht verkrijgen in wat rijders verwachten van een elektrische Harley-Davidson''.

In de VS is aan motorrijders gevraagd om vanaf deze week testritten te maken. In 2015 mogen Europese bikers dat doen.

Duurzaamheid

Harley-Davidson wil met de elektromotor een breder publiek aantrekken en rekening houden met de toekomst. Daarin speelt duurzaamheid een belangrijke rol, zegt een woordvoerder van Harley-Davidson.

Hij stelt daarnaast de Harley-fans gerust: ''Dit betekent niet dat we afzien van het produceren van de grote zware motoren waar Harley-Davidson bekend om staat''.