Door de uitputting van grondstoffen uit mijnen moet een groot deel van de wereldbevolking zijn levensstijl aanpassen. Daarvoor heeft de Club van Rome vrijdag gewaarschuwd.

Volgens een rapport van de duurzame denktank, dat donderdag uitkomt, ondervindt de mens de komende decennia veel hinder van het opraken van mineralen.

"De uitputting van goedkope mineralen, waaronder fossiele brandstoffen, wordt snel een limiet op economische groei", aldus de leider van het onderzoek Ugo Bardi.

Schaarste

De Club van Rome waarschuwt dat fossiele brandstoffen door schaarste steeds duurder worden en dat nog geen plan B voorhanden is. Bovendien raken metalen als koper, zink en zilver binnen twee decennia schaars.

De Club van Rome waarschuwt verder voor lagere landbouwopbrengsten en duurdere elektriciteit door gebrek aan metalen. Bovendien wordt het risico op oorlogen over schaarse grondstoffen steeds groter.

Veel mineralen zijn slechts in enkele staten beschikbaar. Zo heeft China een monopolie op zeldzame metalen en zit tachtig procent van alle platina in de grond van Zuid-Afrika.