Milieubeschermingsorganisatie Natuur & Milieu hoopt met een eigen leaseplan het gebruik van elektrische auto's te stimuleren.

 Dat meldde de stichting zondag.

Natuur & Milieu biedt particulieren en kleine ondernemers de mogelijkheid om vanaf 407 euro per maand te rijden in de volledig elektrische Nissan Leaf.

Volgens de organisatie is die auto daarmee tot 1200 euro per jaar goedkoper dan vergelijkbare voertuigen. De Leaf, die volledig opgeladen 150 kilometer kan afleggen, zou daarbij zo'n 40 procent minder CO2 uitstoten dan een benzine-auto.

''Ons doel is dat elektrisch rijden de norm wordt en benzine- en dieselauto’s een uitzondering'', stelde campagnedirecteur Olof van der Gaag van Natuur & Milieu. De club hoopt met het aanbod het aantal gebruikers van een elektrische auto in Nederland in de komende 2 jaar met 20 procent te vergroten tot 5000.

Selectieprocedure

Natuur & Milieu koos volgens Van der Gaag na een uitgebreide selectieprocedure voor een samenwerking met Nissan. Het project, dat is opgezet met steun van de Postcodeloterij, is kostendekkend als er 125 klanten worden gestrikt. Het geld wat daarna overschiet zal worden gebruikt om elektrisch rijden nog voordeliger te maken, aldus de directeur.

Het leaseplan hoort bij het Project A15, waarbij de milieubeschermers ervoor willen zorgen dat er langs de snelweg tussen Rotterdam en Nijmegen allerlei mogelijkheden komen om groene stroom op te wekken voor elektrische auto's. Daarbij wordt onder meer gekeken naar de mogelijkheden om zonnepanelen te verwerken in geluidsmuren.