Energieconcern Vattenfall staakt zijn eigen onderzoeksactiviteiten op het gebied van energieopwekking met behulp van kolen, waarbij koolstofdioxide (CO2) wordt afgevangen en opgeslagen. 

Ook sommige onderzoeksprojecten op het gebied van energie uit gas en zeewind worden afgeblazen. Dat maakt het Zweedse moederbedrijf van Nuon dinsdag bekend.

Het besluit hangt samen met aanhoudend zwakke marktomstandigheden. Vattenfall kampt met dalende omzetten en ziet zich gedwongen ook zijn investeringen in onderzoek en ontwikkeling terug te schroeven.

De annulering van de onderzoeksprojecten treft ongeveer veertig werknemers, van wie er volgens een woordvoerder drie in Amsterdam gestationeerd zijn. Voor hen wordt ander werk gezocht.

Investeringsplannen

Dat Vattenfall geen geld meer steekt in eigen onderzoek naar CO2-opslag bij kolencentrales, heeft er volgens de zegsman mee te maken dat het bedrijf momenteel geen investeringsplannen heeft in die richting. Wel blijft het energieconcern op dit terrein ervaringen uitwisselen met andere ondernemingen.

Gascentrales zijn uit de gratie omdat de productie daarvan minder oplevert dan Vattenfall een aantal jaar geleden verwachtte.

Het bedrijf blijft investeren in windenergie, ook op zee, maar de nadruk komt volgens de woordvoerder wel meer op het land te liggen. Daar zijn de kosten lager. Verder richt Vattenfall zijn onderzoeksbeleid op onder meer water- en kernenergie en verbetering van elektriciteitsnetten.