Sinds sociaal watermerk Marie-Stella-Maris in de schappen ligt, zamelde het 150.000 euro in voor waterprojecten in Afrika.

Dat zegt communicatiemanager Woes Weinberg in gesprek met NUzakelijk.

Het bedrijf werd in 2011 gelanceerd door Patrick Munsters, die na de verkoop van kledingmerk Scotch & Soda een sociale onderneming wilde starten. Hij besloot in te zetten op een watermerk, dat per verkocht product 15 procent van de bruto winst uitkeerde aan projecten voor schoon drinkwater in probleemgebieden.

"Uiteindelijk hadden we echter het gevoel dat die boodschap niet helder was naar de consument", zegt Weinberg. "Andere sociale watermerken kiezen ervoor een percentage van de netto winst af te dragen, en eigenlijk is dat niet geloofwaardig. Na investeringen en salarissen kan dat zomaar nul euro zijn. Dan maak je je claim gewoon niet waar."

Tastbaar

Marie-Stella-Maris besloot de bijdrage van de consument dan ook meer 'tastbaar’ te maken. Per liter water gaat vijf cent naar de eigen foundation. "Als je nu bij ons een fles water koopt, weet je precies wat je bijdraagt. Zo heb je een directe impact, en maakt het niet uit of wij winst of verlies maken."

Volgens Weinberg is het voor een sociaal bedrijf heel belangrijk het effect van de afdrachten zo concreet mogelijk te laten zien. "Transparantie staat voorop. Daarom leggen reporters onze projecten in Oeganda en Tanzania vast, zodat het publiek kan meekijken wat we met het geld doen."

"We communiceren ook duidelijk hoeveel we hebben bijgedragen. Sinds november 2012 liggen we in de supermarktschappen en sindsdien hebben we met 150.000 euro zo’n 7.700 mensen van schoon drinkwater voorzien."

Schipperen

Weinberg zegt dat het voor sociale ondernemingen soms lastig is zich in de markt te profileren. "We zijn een bv met een sociale doelstelling, en dat levert bijvoorbeeld aan de B2B-kant wel eens dilemma’s op. Bij tv-reclames kun je als stichting voor een gereduceerd tarief uitzenden, maar niet op prime time."

"Als je dat wilt, betaal je de hoofdprijs, en die kunnen we weer niet betalen doordat we een sociale missie hebben. Dat is wel eens schipperen."

Lifestyle

Toch is het juist voor een sec product als water belangrijk de achterliggende boodschap goed naar voren te brengen. Massamedia zijn daarvoor niet altijd het meest geschikt, zegt Weinberg. "We werken ook veel met promotieteams. Dat werkt voor ons goed, omdat we op een persoonlijke manier over onze doelstelling kunnen vertellen."

Ook probeert het merk de sociale boodschap op een 'fashionable' manier te brengen. "We willen een beweging op gang brengen dat het niet saai maar hip is om sociaal te zijn. Bijvoorbeeld door onze designflessen, en door prominent op events aanwezig te zijn. Dat lifestyle-element en die sociale missie versterken elkaar."

Vijf tips voor succesvol sociaal ondernemen