Het Amerikaanse energieconcern Future Energy Holdings heeft dinsdag faillissementsbescherming aangevraagd. 

De stap moet de weg vrijmaken voor een herstructurering waarover de eigenaars en schuldeisers na maandenlang getouwtrek overeenstemming hebben bereikt.

Future Energy, dat toen nog TXU heette, werd in 2007 voor ruim 44 miljard dollar van de beurs gehaald door een groep investeerders in wat nog altijd geldt als de grootste overname met durfkapitaal ooit. De kopers gingen ervan uit de overnamesom terug te kunnen verdienen dankzij de stijgende prijs van aardgas.

In plaats daarvan is de gasprijs sinds 2008 juist sterk gedaald, door economische tegenwind en de opkomst van de veel goedkopere winning van schaliegas in de Verenigde Staten. Future Energy is daardoor in grote financiële problemen geraakt. De schuldenlast bedraagt meer dan 40 miljard dollar.

Future Energy blijft tijdens de herstructurering gewoon doorwerken. Het verzekerde dinsdag dat toeleveranciers erop kunnen rekenen dat het bedrijf de verplichtingen die het aangaat na de aanvraag tot faillissementsbescherming, gewoon zal nakomen. Daarvoor heeft het in totaal bijna 12 miljard dollar aan overbruggingskredieten afgesloten.