Het nieuwe bedrijf QCP gaat op industrieterrein Chemelot in Geleen een fabriek bouwen voor de productie van grondstoffen voor de kunststofverwerkende industrie.

Het gaat om het recyclen van kunststof tot een hoogwaardig nieuw product. Daarvoor worden kunststoffen gebruikt uit huishoudens en industrie. Dat maakte directeur Huub Meessen van de nieuwe fabriek donderdag in Geleen bekend.

De bouw van QCP (Quality Circular Polymers) gaat in totaal 75 miljoen euro kosten en gebeurt in fasen. Volgend jaar wordt begonnen met de productie met 35 mensen, en uiteindelijk zullen bij QCP 100 mensen aan het werk zijn. Aan indirecte werkgelegenheid levert het bedrijf nog eens tot 300 banen op, aldus Meessen.

In Europa is de vraag naar kunststof jaarlijks zo'n 50 miljoen ton, waarvan de helft weer wordt weggegooid, aldus Meessen. Zo'n 20 miljoen ton daarvan wordt verbrand, maar dat mag binnenkort niet meer. De Europese Unie eist straks hergebruik, onder meer ter bestrijding van de 'plastic soep' in de oceanen.

Kunststof

Meessen ziet een toenemende vraag naar hergebruikte kunststof. De nieuwe fabriek heeft volgend jaar een capaciteit van 35.000 ton, en in 2020 van 100.000 ton.

Belangrijk aandeelhouder en toeleverancier van QCP is afvalverwerker SITA, dat veel verpakkingsafval uit de fabriek in Rotterdam als grondstof zal aanleveren.

De provincie Limburg, het provinciale Limburgs Energie Fonds en de gemeente Sittard-Geleen investeren elk een miljoen euro in QCP. ''We krijgen er immers 400 directe en indirecte arbeidsplaatsen bij'', zei wethouder Pieter Meekels van Sittard-Geleen (economie) in een toelichting.