Zeventig grote internationale bedrijven steunen inmiddels het plan om de totale uitstoot van CO2 niet te laten oplopen tot boven een biljoen ton. 

De bedrijven hebben allemaal een intentieverklaring ondertekend, waarmee ze regeringen over de hele wereld willen aanzetten tot maatregelen om de uitstoot van koolstofdioxide in te perken. Dat werd dinsdag bekend.

Onder de conglomeraten zijn ook vier Nederlandse bedrijven. Naast ING en Philips hebben ook de Brits-Nederlandse concerns Shell en Unilever de verklaring van de zogeheten Prince Charles's Corporate Leaders Group ondertekend. Ze roepen daarmee regeringen op om een tijdspad te maken waarin de uitstoot tot nul moet worden teruggebracht.

Het doel van de verklaring is om de totale uitstoot sinds de industriële revolutie niet tot boven de een biljoen ton te laten stijgen. Dat is het punt waarop de temperatuur op aarde exact 2 graden hoger ligt dan tijdens de negentiende eeuw. De kans op smeltende ijskappen, een stijgende zeespiegel en flinke storm neemt dan aanzienlijk toe.

Emissies

Door de emissie in stapjes terug te dringen tot nabij de nul willen de initiatiefnemers en de bedrijven zorgen dat de uitstoot binnen die grenzen blijft. Zou de uitstoot niet worden teruggebracht, dan zou de grens van een biljoen ton naar verwachting ergens in 2040 worden bereikt, zo blijkt uit berekeningen van de Universiteit van Oxford.

"Het gevaar van klimaatverandering bestaat en is dringend", zo stelt topman Johan Karlström van de Zweedse bouwgigant Skanska in een verklaring. "Om de uitstoot te beteugelen moeten we nu samenwerken. Overheden kunnen dit proces aanmerkelijk versnellen door een gelijk speelveld te scheppen en bedrijven die hun uitstoot beperken en zuinig met energie omgaan, te belonen."