Mocht er wereldwijd niet snel iets veranderen in het klimaatbeleid, dan gaat de kans om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen verloren. 

In alle continenten en oceanen zijn sinds enkele decennia de gevolgen voor mens en natuur van de klimaatverandering merkbaar.

Die waarschuwing gaat uit van het tweede deel van het vijfde klimaatrapport van de VN-organisatie IPCC, dat maandag in het Japanse Yokohama werd gepresenteerd.

''De keuzes die we nu maken, beïnvloeden de risico's die we de rest van deze eeuw lopen'', staat in het 49 pagina's tellende rapport. De wetenschappers tonen zich bezorgd over de invloed van de klimaatverandering op de voedselproductie, gevolgen waarop de wereld niet is voorbereid.

Onomkeerbaar

''Het zijn niet alleen regenwouden en ijsberen die onder druk staan. Wijzelf lopen gevaar'', zei Kaisa Kosonen van Greenpeace.

Onderzoekers legden vast hoe klimaatveranderingen wereldwijd invloed hebben. De gevolgen op sommige plaatsen, zoals koraalriffen in de Caraïbische Zee en het Great Barrier Reef bij Australië, kunnen volgens hen snel onomkeerbaar worden. Bijna overal in de wereld slinken de gletsjers. Veel dier- en plantensoorten in zeeën, rivieren en op het land hebben hun vroegere woonomgeving verlaten en zijn naar elders getrokken.