Een EU-voorstel om de uitfasering van onzuinige lampen te vertragen, schaadt bedrijven die al op duurzame alternatieven hebben ingezet.

Dat stelt het Danisch Energy Agency (DEA) in een rapport, meldt de nieuwssite Euractiv woensdag. Het document van DEA is naar Brussel gestuurd, de nieuwssite heeft het ingezien.

Het agentschap reageert daarmee op een voorstel om de ban op ongerichte halogeenlampen uit te stellen. Het gaat dan bijvoorbeeld om lampen voor kroonluchters en staande lampen.

Aanvankelijk zou de verkoop van deze lampen in september 2016 gestopt worden, maar er is nu een voorstel om de ban pas in 2018 in te laten gaan. 

Volgens DEA zou de maatregel dan "significant" minder effect hebben. Ook zou het een negatief effect hebben op bedrijven die al op de veranderingen zijn ingesprongen en er al in hebben geïnvesteerd. 

Onzekerheid

Verder zou uitstel het leiden tot "onzekerheid over andere bestaande en toekomstige regelgeving", schrijven de Deense deskundigen. Ze vrezen een precedent voor het terugdraaien van maatregelen onder druk van de lobby vanuit het bedrijfsleven.

De Europese Commissie meldde afgelopen november dat ledtechnologie nog niet ver genoeg ontwikkeld is om ongerichte halogeenlampen te vervangen. Maar DEA stelt dat er ledtoepassingen zijn die bijna alle hallogeensoorten en vergelijkbare lampen kunnen vervangen.