De startup Ambri in het Amerikaanse Boston werkt aan tien meter grote batterijen op basis van vloeibare metalen die in staat moeten zijn om op grote schaal duurzame energie op te slaan.

Vorige maand ontving het bedrijf een bedrag van 250.000 dollar van de staat New York om een prototype te ontwikkelen. Dat meldt Bloomberg dit weekend.

In 2012 ontving Ambri voor de ontwikkeling van zijn batterijen al 15 miljoen dollar van Bill Gates, Khosla Ventures en het Franse energiebedrijf Total.

Opslag van duurzame energie wordt door sommigen gezien als de heilige graal van een duurzame energievoorziening.

Dat heeft te maken met de grilligheid van duurzame energie. Als de wind waait of de zon schijnt is er genoeg van, maar op andere momenten wordt er nauwelijks geproduceerd.

Als je die energie kan opslaan om te gebruiken wanneer je die nodig hebt, is een groot struikelblok voor duurzame energie weggenomen.

Duur

Opslag met huidige batterij-technologieën, zoals lithium-ion, zijn vooralsnog te duur. Ook tijdelijke opslag van duurzame energie in stuwmeren is niet ideaal, omdat die lang niet overal te vinden zijn.

Volgens Ambri moet het met hun nieuwe technologie mogelijk zijn om de kosten voor opslag omlaag te brengen naar minder dan 500 dollar per kilowattuur, drie keer zo goedkoop als huidige technologieën.

Bloomberg’s analisten menen dat de technologie voor die prijs een goede kans maakt op de energiemarkt. "Dit kan de batterij-industrie op zijn kop zetten", aldus expert Brian Warshay.

Hawaii

Ambri opende zijn eerste fabriek in november vorig jaar en wil volgend jaar een grotere fabriek bouwen.

Ook volgend jaar staat een eerste serieuze veldtest op het programma bij een windpark op Hawaii. 

Electriciteitsprijzen zijn daar hoog, omdat de meeste stroom afkomstig is van dieselgeneratoren, een probleem waar ook Caribisch Nederland mee kampt.