De Euroborg, het stadion van voetbalclub FC Groningen, wil het aantal zonnepanelen op het dak verdubbelen.

Dat maken de initiatiefnemers Essent, FC Groningen en de stichting 1 miljoen watt woensdag bekend.

De voetbalclub maakte in december vorig jaar bekend 535 panelen te installeren, daarmee had Groningen het eerste stadion in Nederland met groene stroom van de zon.

De inschatting is dat met de nieuwe panelen er jaarlijks zo'n 240.000 kWh duurzame stroom wordt opgewekt.

De nieuwe zonnepanelen moeten net zoals de eerste lichting via crowdfunding gefinancierd worden. Mensen die geen eigen dak op de woning hebben of een dak dat niet geschikt is voor zonnepanelen, kunnen  via een investering van 550 euro in de zonnecentrale toch hun eigen duurzame stroom opwekken.

Afhankelijk van de  hoeveelheid opgewekte stroom en de ontwikkeling van de stroomprijzen, krijgen de deelnemers hier rente over uitgekeerd.

Rente

Vervolgens ontvangen de deelnemers ieder jaar rente. Die is behalve van de hoeveelheid opgewekte stroom ook afhankelijk van de ontwikkeling van de stroomprijzen. De initiatiefnemers schatten dat het rendement ongeveer 2,5 procent per jaar is.

In navolging van FC Groningen, volgde in januari dit jaar ook Ajax door zonnepanelen op het dak van het stadion te zetten. De regerend landskampioen wil vierduizend panelen op de Amsterdam Arena bouwen.