Triodos Bank wil de komende jaren meer leningen verstrekken aan ondernemers die zich bezighouden met biologisch voedsel en duurzaam vastgoed. 

Sowieso kan elke ondernemer 'met een goed duurzaam verhaal' bij de bank aankloppen voor een gesprek, zegt directievoorzitter Peter Blom vrijdag.

De duurzame bank kondigde vrijdag bij de jaarcijfers aan de kredietportefeuille dit jaar te willen verbreden en diverser te maken. "We zitten nu vooral veel in duurzame energie", legt Blom die keuze uit.

De bank wil zich onder meer richten op bedrijven die bezig zijn met duurzaam verbouwd voedsel. "De in de wereld beschikbare vruchtbare grond neemt bijvoorbeeld nog steeds af. Ook het gebruik van pesticiden en kunstmest komt steeds meer ter discussie te staan." Triodos wil een rol gaan spelen in dit 'langetermijnvraagstuk'.

Om leningen te kunnen verstrekken voor duurzaam vastgoed is de bank bijvoorbeeld op zoek naar ondernemers die zelf geld willen steken in hun behuizing. "Daarmee kan je beter garanderen dat een kantoor lang bezet blijft en niet wordt gebruikt als snel speculatieobject."

Bouwers die gebruikmaken van duurzame materialen en beleggers die met langere huurcontracten werken kunnen ook bij Triodos aankloppen.

Jongeren

Blom constateert in het algemeen dat er steeds meer aandacht is voor duurzaamheid. "Vooral bij jongeren worden het meer en meer normaal om daarover na te denken", ziet de topman. Ondernemers die alleen maar willen meeliften op de trend, krijgen echter nul op het rekest bij Triodos. "We prikken in een gesprek snel genoeg door een vaag verhaal heen."

De bank verwelkomde afgelopen jaar achttien procent meer klanten. Met een klantenbestand van meer dan een half miljoen behoort de bank naar eigen zeggen nu tot de middelgrote banken. Hoewel er geen zorgen zijn over de eigen groei in de toekomst, hoopt Blom vooral dat ook andere banken duurzaamheid voorop gaan stellen.

"Duurzaamheid moet uit de nichehoek", vindt Blom. Als voorbeeld haalt hij de koppeling tussen hypotheekrente en de zuinigheid van het huis. Blom hoopt dat andere banken die vinding van Triodos ook gaan hanteren. "Dan werken we met zijn alleen aan de verduurzaming van het woningbestand in Nederland."

Zie ook: Ruim half miljoen klanten bij Triodos