General Electric (GE) trekt tot 2020 tien miljard dollar (7,3 miljard euro) extra uit voor onderzoek naar nieuwe methoden om energie op te wekken. Dat meldt persbureau Reuters maandag.

Het programma van het industrieconglomeraat sluit aan op een onderzoeksproject naar duurzame energie dat volgend jaar afloopt. Dat programma liep sinds 2005 en heeft een totale begroting van 15 miljard dollar.

Met het budget wil GE de komende jaren onderzoek doen naar het oppompen van gas en olie zonder het gebruik van water. Nu gebruiken oliebedrijven per bron nog gemiddeld 7,5 miljoen liter water om de brandstoffen omhoog te pompen. Verder wil het concern investeren in goedkopere windmolens en duurzamer opslag van aardgas.

De investering in energieonderzoek onderstreept de ambitie van GE op de energiemarkt, die in de Verenigde Staten explodeert.

Vorig jaar nam het conglomeraat al voor 3,3 miljard dollar branchegenoot Lufkin over, dat onder meer oliepompen bouwt. GE behoort tot de dertig grootste bedrijven ter wereld, met een jaaromzet van rond de 150 miljard dollar  (109 miljoen euro).