Tien netbooks die draaien op vier zonnepanelen op een mobiele installatie. Dit 'computerlab', gefinancierd door energiebedrijf Essent, trekt in Tanzania van dorp naar dorp.

Afgelopen maand werd het lab geopend door een lokale vertegenwoordiger van het ministerie van onderwijs.

Het computerlab is bedoeld om schoolkinderen in afgelegen gebieden kennis te laten maken met de basisbeginselen van computers, zodat ze makkelijker kunnen doorstromen naar het hoger onderwijs.

Essent ontwierp de mobiele de installatie, waarin ook vier accu’s verwerkt zijn. Het lab is gebouwd op een metalen constructie die tijdens vervoer op een busje wordt geplaatst, zo laat een woordvoerder van Essent weten.

"De meerwaarde is het mobiele aspect. Het lab zal elke drie weken van dorp naar dorp en dus van school naar school gaan", aldus de woordvoerder.

Internet

Een internetverbinding is er voorlopig niet bij. "Die is er inderdaad nog niet. We willen eerst in de omgeving testen of er 3G-dekking is, landlijnen zijn niet voorhanden."

De stichting Affordable Computers & Technology for Tanzania (ACTT) gaat het beheer van het computerlab op zich nemen.

Essent startte het project in Tanzania via het partnerschap met Close the Gap, een organisatie die IT-apparatuur uit westerse landen ter beschikking stelt aan landen in de derde wereld.

In totaal heeft Essent sinds de start van de samenwerking in 2007 zo’n 21.500 laptops, desktops, monitoren, printers en servers gedoneerd.