Energiecentrale Claus C in het Limburgse Maasbracht, die in 2012 nog werd gepresenteerd als grootste en meest duurzame gasgestookte centrale van Nederland, gaat op 1 juli dicht.

Het Duitse energieconcern RWE heeft besloten de installatie voorlopig uit bedrijf te halen. Dat maakte het RWE, het moederbedrijf van Essent, woensdag bekend.

Nederland wordt de laatste maanden overspoeld door goedkope gesubsidieerde stroom uit Duitse windparken en zonnedaken. Daardoor is er op ons elektriciteitsnet tegenwoordig sprake van overcapaciteit.

''Een beperkt aantal draaiuren in combinatie met zeer lage groothandelsprijzen bieden geen mogelijkheden voor een economisch rendabele bedrijfsvoering'', stelt RWE in een verklaring.

De Clauscentrale bestaat uit twee eenheden, Claus A en Claus C, die samen zo’n 2 miljoen huishoudens van stroom kunnen voorzien. Eenheid A werd begin vorig jaar al stilgelegd.

In 2012 werd de gemoderniseerde eenheid C geopend, die beschikt over een vermogen van ruim 1300 megawatt. Volgens RWE behoort Claus C met een rendement van bijna 60 procent tot de modernste in zijn soort. Bij de centrale werken zo'n 65 mensen.

Het is de bedoeling dat zij straks tijdelijk in Duitsland worden gedetacheerd, totdat de markt hier aantrekt en Claus C weer in bedrijf kan worden genomen.

In totaal telt Essent 14 energiecentrales in Nederland. Hiervan staan verschillende eenheden in de mottenballen. Ook is er nog een centrale in aanbouw, in de Eemshaven. Verder exploiteert RWE Innogy, een zusterbedrijf van Essent, 12 windparken op het Nederlandse vasteland.