NUzakelijk volgt de Nederlandse deelnemers aan Village Capital, een drie maanden durend acceleratorprogramma dat sociale ondernemingen op democratische wijze aan groeikapitaal helpt.

Perpetual Plastic is een van de kandidaten. Het bedrijf zorgt ervoor dat plastic afval te gebruiken is als ‘inkt’ voor 3D-printers. Hierdoor krijgt afval weer waarde, gaat geen stukje plastic verloren en blijft het milieu ongemoeid.

De initiatiefnemers hopen via printers lokale circulaire economieën te creëren. Om dat te bereiken is bewustwording, het ontwikkelen van techniek en een netwerk nodig. Ook wil de onderneming bedrijven en gemeenten helpen innoveren.

Wat doet Perpetual Plastic?
Het materiaal plastic is ontworpen om voor eeuwig mee te gaan, maar plastic producten zijn gemaakt om weggegooid te worden. Voor grote producenten is het vaak niet rendabel om gerecycled materiaal te gebruiken, omdat machines er niet op berekend zijn. Hierdoor wordt minder dan 10 procent van al het plastic wereldwijd gerecycled. 

Op welke trend en/of ontwikkeling spelen jullie in?
Perpetual Plastic is opgericht door ontwerpbureau Better Future Factory. Eerder heeft het bureau al een draagbaar weerstation voor Noordpoolexpedities gerealiseerd. Ook bedachten de ontwerpers een koelkast die op zonne-energie werkt. Die wordt al in India gebruikt.

Better Future Factory gaat zich nu hard maken voor de 3D-printmarkt en hergebruik van plastic. Het bureau denkt dat dit met hun gebruikelijke ‘niet-lullen-maar-poetsen-mentaliteit’ geen probleem zal zijn. 

Waarom doen jullie mee aan Village Capital?
De initiatiefnemers doen vooral mee aan Village Capital, omdat ze willen leren denken als investeerders. Dat willen ze combineren met een transparante manier van zakendoen en het tonen van sociale verantwoordelijkheid. 

Wat zou je aan onze lezers willen vragen?
Perpetual Plastic wil graag viraal gaan met het merk en een wereldwijd recyclingnetwerk via 3D-printers opzetten. De onderneming laat zich graag adviseren door geïnteresseerde lezers. 

Village Capital is een internationaal programma dat impactorganisaties verder op weg wil helpen. Deelnemers hebben tezamen inmiddels meer dan 30 miljoen dollar aan investeringen opgehaald.