Groot-Brittannië staat op het punt de grootste markt voor zonne-energie te worden in Europa. Goedkoper wordende onderdelen en stabiele subsidies stimuleren de sector.

Dit blijkt uit een rapport van advies- en consultantsbureau Pricewaterhousecoopers (PwC).

Op dit moment loopt de Britse markt nog achter in de ontwikkeling van zonne-energie, maar volgens PwC haalt het land dat de komende jaren in.

In Groot-Brittannië wordt volgens de onderzoekers van PwC dit jaar ongeveer tweeduizend megawatt aan zonnecapaciteit geïnstalleerd.

Oppervlakte

Al deze projecten hebben waarschijnlijk een oppervlakte nodig van 41,4 vierkante kilometer. 

Veel andere markten op het vasteland van Europa hebben de subsidiekraan voor zonne-energie juist dichtgedraaid. De Britse regering heeft subsidies toegezegd tot 2020 zonder limiet op de grootte van de projecten.

Lagere kosten

"De toename in grote zonneprojecten startte in Groot-Brittannië veel later dan in andere Europese landen. Daardoor heeft het land kunnen leren van anderen", aldus Daniel Guttman, hoofd van PwC’s afdeling voor groene energie.

"Projecten worden ontwikkeld tegen lagere kosten dan eerdere projecten in het buitenland. Het juiste niveau van steun, met stabiliteit van beleid, stimuleert de snelle groei."

In samenwerking met de Groene Courant